Oral history
Oral history betekent mondelinge geschiedenis. Dit is een manier om verhalen over het verleden te bewaren door mensen te laten vertellen over hun ervaringen. Vaak worden deze verhalen opgenomen en opgeschreven, zodat anderen ze later kunnen lezen of beluisteren. Oral history is belangrijk omdat het helpt om herinneringen en tradities door te geven, vooral van mensen of groepen die misschien niet in geschiedenisboeken staan. Het laat zien hoe gewone mensen vroeger leefden en wat ze meemaakten.
Oral history met veteranen
Oral history is een manier om de verhalen van veteranen te bewaren. Veteranen hebben veel meegemaakt tijdens hun tijd in de krijgsmacht, zoals oorlogen of missies. Met interviews kunnen ze vertellen over hun ervaringen, gevoelens en hoe dit hun leven heeft veranderd. Deze verhalen helpen ons om de geschiedenis beter te begrijpen. Ze laten zien hoe oorlog en militaire dienst mensen beïnvloeden. De verhalen worden gebruikt in boeken, musea en scholen, zodat we niet vergeten wat veteranen hebben meegemaakt.
Meer informatie over oral history in Nederland
Knooppunt Oral History
Op de website van het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” is van alles te vinden over oral history in Nederland.
Boeken
- Oral History. De mensen en hun verhalen – Selma Leydesdorff (Uitgeverij Prometheus, Amsterdam 2021)
- The voices of the past – Fourth Edition– Paul Thompson with Joanna Bornat (Oxford University Press, London/New York 2017)
- Oral History Theory – Second Edition – Lynn Abrams (Routledge, Londen/New York 2016)
- The Oral History Reader – Third Edition – Robert Perks and Alistair Thomson ed. (Routledge, Londen/New York 2016)
- Doing Veterans Oral History – Barbara W. Sommer (Oral History Association, 2015)
- Practicing Oral History with Military and War Veterans – Sharon Raynor (Routledge, New York 2023)